3. lipnja 2024.

Što očekivati ​​na prvoj konzultaciji sa specijalistom za sluh?

Što očekivati ​​na prvoj konzultaciji sa  specijalistom za sluh?

Ulazak u svijet nošenja slušnog aparata može biti izazovan i zahtjeva prilagodbu. Možda ste već prošli kroz nekoliko početnih koraka: posjetili liječnika, istraživali o gubitku sluha na internetu ili razgovarali s najbližima o vašem gubitku sluha. No, sada ste se napokon odlučili za sljedeći korak i zakazali ste pregled sa specijalistom za sluh. Što možete očekivati na tom prvom pregledu? Idemo zajedno proći kroz vašu prvu konzultaciju s njim.

1. Inicijalni razgovor

Kada dođete na dogovoreni termin za pregled sluha, prva stvar koja će se dogoditi jest razgovor o razlozima vašeg dolaska, vašem doživljaju gubitka sluha te kako ga vaši bližnji percipiraju. Važno je da specijalist za sluh istinski razumije vaš svakodnevni život i potrebe kako bi pronašao najpogodnije slušno pomagalo za vas. Vaš gubitak sluha je jedinstven, baš kao i vi i vaš životni stil. Možda ste osoba koja se često suočava s različitim zvučnim izazovima ili pak veći dio dana provodite u mirnom i tihom okruženju. Ovi različiti životni obrasci mogu zahtijevati različite pristupe rješavanju problema gubitka sluha. Preporučujemo da sa sobom povedete neku blisku osobu koja će vas podržati i pružiti dodatnu perspektivu za vašu situaciju. I naravno, pomoći vam da zapamtite sve bitne detalje.

2. Testiranje sluha

Sada slijedi vaš test sluha, poznat i kao test čistog tona. Specijalist za sluh će izmjeriti koliko dobro čujete zvukove i govor te pokušati pronaći najtišu razinu zvuka koju možete otkriti za niz frekvencija. To će im dati uvid u vaš gubitak sluha u oba uha i mapirati kako percipirate zvukove koji su ključni za vaš svakodnevni život. Test sluha obično se provodi u zvučno izoliranoj prostoriji ili kabini sa slušalicama, testirajući svako uho pojedinačno pri različitim glasnoćama i frekvencijama. Sve što vi trebate je reagirati kada čujete zvuk, na primjer pritiskom na gumb. Nakon testa, dobit ćete objašnjenje rezultata u audiogramu. Ovaj test ne traje dugo i nije bolan.

3. Test govora

Test govora nije nužan za svakoga, ali ako se od vas traži da ga obavite proces će izgledati ovako: stavite slušalice i ponavljate riječi i rečenice dok ih možete čuti. Možda ćete morati ponavljati riječi što tiše možete čuti, a na kraju će zvukovi postati toliko tihi da ih više nećete moći čuti.

4. Audiogram

Nakon završenog testiranja sluha, bit će vam pokazan vaš audiogram. Audiogram predstavlja cjelovitu mapu vašeg sluha na oba uha. Detaljno prikazuje koliko tihi zvukovi mogu biti prije nego što postanu nečujni. Prag sluha između 0 i 25 dB smatra se normalnim. Audiogram pomaže u određivanju ozbiljnosti vašeg gubitka sluha, a specijalist za sluh će vam objasniti sve detalje. Ne ustručavajte se pitati ako nešto nije jasno!

5. Cijela slika

Specijalist za sluh može provesti i neke dodatne testove za gubitak sluha koje ovdje nismo spomenuli. Na temelju svih testova, on sada ima cjelovit uvid u vaš gubitak sluha. Saznat ćete kakav je vaš sluh u oba uha i koliko dobro svako od njih percipira niske i visoke tonove. Na temelju rezultata testova, specijalist za sluh će vam predložiti najbolje rješenje za vaš jedinstveni gubitak sluha, uzimajući u obzir  vaš budžet te svakodnevni život.

6. Sljedeći korak

Nakon što vi i specijalist za sluh odaberete slušni aparat, dobit ćete svoj prvi uređaj. Specijalist za sluh će ga kalibrirati prema vašem oštećenju sluha, pokazati vam kako ga koristiti i čistiti te kako ga pravilno staviti. Imat ćete nekoliko tjedana da isprobate svoj novi slušni aparat u stvarnim situacijama i vratite se na dodatna podešavanja, ako će biti potrebna. Općenito, ljudi su zadovoljni svojim slušnim aparatima nakon dva ili tri finalna podešavanja. Ako i nakon toga imate problema, vaš specijalist za sluh će pronaći bolje rješenje za vaš sluh.

Nakon prve konzultacije sa specijalistom za sluh, stvara se nova perspektiva i nada za rješavanje vašeg problema gubitka sluha. Kroz detaljan razgovor, testiranje sluha te analizu rezultata, dobivate jasniju sliku stanja svog sluha i potencijalne opcije za poboljšanje. Važno je imati na umu da je odluka o brizi za svoj sluh prvi korak u poboljšanju vaše kvalitete života i boljem općem zdravlju.
Stoga, ne oklijevajte i učinite prvi korak prema boljem sluhu već danas.
Rezervirajte svoj termin za besplatno testiranje sluha u Microtonu.

Moglo bi vas zanimati
Kontaktirajte nas
Pošaljite poruku
prodaja@microton.hr
Nazovite nas
01/6111-565