Uho i osjet sluha

Uho i osjet sluha

Uho i osjet sluha mnogi ne cijene dovoljno. Činjenica da uho čuje i razlikuje zvukove unutar čak 10 oktava, dok oko vidi valne duljine samo unutar jedne oktave, dovoljno govori o značaju osjeta sluha.

Zvuk koji čujemo zapravo je valno titranje zraka određenom frekvencijom. Uška koja služi kao prijamnik, pomaže nam i odrediti smjer dolaska zvuka. Zvuk ulazi u zvukovod i dolazi do bubnjića. Valno titranje zraka tjera bubnjić na titranje. Bubnjić možemo zamisliti kao elipsastu membranu koja odvaja vanjsko od srednjeg uha. U srednjem uhu nalaze se tri najmanje koščice ljudskoga tijela: čekić, nakovanj i stremen. Zajedno čine polužni sistem koji prenosi i pojačava titranje bubnjića u unutarnje uho.

Gubitak sluha

Gubitak sluha

Oštećenja sluha možemo podijeliti u dvije skupine: nagluhost i gluhoća. Nagluhost je veće ili manje oštećenje sluha dok se gluhoćom smatra gubitak sluha u govornim frekvencijama (500 do 4000 Hz) veći od 93 decibela.

Zaštita od buke

Zaštita od buke

Izloženost glasnim zvukovima i buci, bilo da je kratkotrajna ili dugotrajna, može uzrokovati umor osjetnih stanica u vašem uhu. Ovaj umor može rezultirati privremenim gubitkom sluha ili tinitusom, poznatim i kao šum u uhu. Kada zvukovi premaše sigurne granice, moguća je i trajna šteta na osjetnim stanicama i drugim strukturama u uhu, što može dovesti do nepovratnog gubitka sluha. Nadalje, produljena i kontinuirana izloženost buci može rezultirati i progresivnim gubitkom sluha, što će s vremenom negativno utjecati na vašu sposobnost razumijevanja govora i kvalitetu života.

Kontaktirajte nas
Pošaljite poruku
prodaja@microton.hr
Nazovite nas
01/6111-565