9. travnja 2024.

5 razloga zašto biste trebali obaviti pregled sluha

5 razloga zašto biste trebali obaviti pregled sluha

Mnogi od nas pregled sluha ne stavljaju visoko na svoj popis prioriteta. No, čak i ako imate najmanju sumnju u mogući gubitak sluha, ignoriranje tog osjećaja može imati značajan utjecaj na vaš životni standard. Stoga je sada pravo vrijeme da razmislite o posjeti stručnjaku. Donosimo vam pet ključnih razloga zašto bi trebali razmotriti pregled i testiranje sluha.

1. Gubitak sluha utječe na svaki aspekt vašeg života

Naših pet osjetila – vid, sluh, okus, miris i dodir – nas povezuju sa svijetom oko nas. Svaki od njih ima ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu i pomaže nam u izgradnju odnosa i stvaranju percepcije o svijetu. Stoga je mogućnost gubitka jednog od ovih osjetila zastrašujuće i često izolirajuće iskustvo.

Jeste li znali da 94% korisnika slušnih aparata vjeruje da im je njihov slušni aparat poboljšao kvalitetu života? 

Ako patite od gubitka sluha, možda ćete uvidjeti da vam je život postao manje ugodan. Vaši odnosi s voljenima mogli bi nastradati, možda ćete imati problema s uživanjem u društvenim situacijama, a odlazak na plažu jednostavno nije isti ako ne možete čuti zvuk valova koji udaraju o obalu. Svaki aspekt vašeg života je drugačiji kada izgubite sluh.

2. Gubitak sluha može utjecati na vaše zdravlje i dobrobit

Ako imate gubitak sluha, vaš mozak se mora dodatno potruditi kako bi shvatio zvukove oko vas. Uobičajeni razgovori postaju izazovniji jer vaš mozak radi na prekovremenoj bazi kako bi dešifrirao informacije koje čujete. Ovaj napor može dovesti do iscrpljenosti, što utječe ne samo na vašu sposobnost slušanja, već i na pamćenje detalja.

Istraživanja su pokazala da je neliječeni gubitak sluha povezan s većim rizikom od razvoja depresije. Ako dobro ne čujete veća je vjerojatnost da iznenada ovisite o drugima u svojim svakodnevnim aktivnostima. A i jedna je studija pokazala da je rizik od razvoja demencije do pet puta veći kod osoba s neliječenim gubitkom sluha. Stoga je važno pravovremeno reagirati i potražiti stručnu pomoć. Redoviti testovi sluha mogu otkriti problem u ranoj fazi i omogućiti vam da poduzmete korake za očuvanje vašeg sluha i općeg zdravlja.

3. Možda čak i ne znate da postoji problem

Često je potrebno čak 10 godina da osoba s oštećenjem sluha prepozna problem i potraži rješenje. Gubitak sluha često je postupan proces koji možda ni ne primijetite ili ga možda negirate. U mnogim slučajevima, vaši najbliži, poput obitelji ili prijatelja, prvi će prepoznati simptome i potaknuti vas da obavite testiranje sluha. Bez obzira na ozbiljnost vašeg gubitka sluha, test sluha može vam pružiti jasne odgovore i započeti vaš put prema povratku u normalnu.

4. Obavite testiranje sluha – što prije to bolje

Važno je obaviti testiranje sluha što je prije moguće. Što ranije otkrijete gubitak sluha, prije ćete moći ponovno uživati u kvalitetnijem životu. Prema anketi provedenoj među korisnicima slušnih pomagala, čak 71% njih vjeruje da su trebali nabaviti svoje pomagalo ranije. Dobivanje slušnog aparata poboljšalo je njihov društveni život, mentalno i emocionalno zdravlje te čak i učinak na poslu.

5. Gubitak sluha je iznenađujuće čest

Gubitak sluha je široko rasprostranjen problem. Prema podacima, oko 466 milijuna ljudi diljem svijeta suočava se s ovim izazovom koji ih onesposobljava. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, do 2050. godine taj broj bi se mogao povećati na više od 900 milijuna.

Gubitak sluha može biti posljedica različitih čimbenika, uključujući proces starenja, izloženost visokim razinama buke tijekom duljeg vremenskog razdoblja te se neki čak i rađaju s oštećenjem sluha. Bez obzira na uzrok, važno je poduzeti korake kako biste se suočili s ovim izazovom. Prvi korak može biti polaganje online testa sluha, nakon čega se preporučuje kontaktiranje stručnjaka za slušna pomagala na vašem području i obavljanje besplatnog testiranja sluha. Ranije prepoznavanje i rješavanje problema može značajno poboljšati vašu kvalitetu života.

Moglo bi vas zanimati
Kontaktirajte nas
Pošaljite poruku
prodaja@microton.hr
Nazovite nas
01/6111-565